Kirjastoissa on tarjolla lukukoiratoimintaa monin paikoin ympäri maan. Lukukoiralle lukeminen on osa kirjastojen tekemään lukemaan innostamista. Kuopion kaupunginkirjaston Lukukoirakko lukemisen edistäjänä kirjastossa -hanke on tuottanut lukukoiratoiminnan tueksi materiaaleja kaikkien yhteiseen käyttöön. Hanke järjesti myös yhteistyössä Kirjastokaistan kanssa webinaarin, jonka erinomaiset puheenvuorot ovat katsottavissa Kirjastokaistalla.
Kiinnostavatko lukukoirat sekä se, millaista lukukoiratoimintaa kirjastoissa on? Jos vastasit kyllä, niin tutustu Lukukoirakko kirjastossa -webinaarin esitysksiin. Kuopion kaupunginkirjaston Lukukoirakko lukemisen edistäjänä kirjastossa -hankeen 17.1.2024 järjestämä webinaari sisältää kuusi puolituntista esitystä. Aluehallintoviraston rahoittaman hankkeen tuottaman webinaarin näkökulma on kirjastoissa, mutta webinaarin erinomaiset esitykset sisältävät paljon tietoa ihan kaikille lukukoiratoiminnasta kiinnostuneille.
Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä. Mitä lukutuokiossa tapahtuu ja mitä käytännön järjestelyjä tarvitaan? Poimi videoista onnistuneen lukutuokion rakennuspalikat, ääneen lukemiseen sopivat lukuvinkit sekä tietoa lukukoiratoiminnan mahdollisuuksista lukemisen edistämisen välineenä. Pääset myös kuulemaan, millainen vaikutus lukukoiran läsnäololla on alakoululuokassa. Kirsikkana kakun päällä ovat hankkeen kaikkien käyttöön tuottamat materiaalit. Myös niitä esitellään webinaarissa.
Lukukoiratoimintaan tuotettujen materiaalien esittely
Hankekoordinaattori Henna Kiiskinen avaa webinaarin ja esittelee Lukukoiratoiminta kirjastossa -opasta ja materiaalipakettia.
Lisätietoja esityksestä ja videosta.
Lukukoiratoiminta kirjastossa
Hankekoordinaattori Henna Kiiskinen kertoo lukukoiratoiminnasta kirjaston henkilökunnan näkökulmasta sekä lukukoiratoiminnan käytännön järjestelyistä kirjastossa.
Lisätietoja esityksestä ja videosta.
Tietoa erilaisista lukijoista ja lukukoiratoiminnan mahdollisuuksista
Kehityspäällikkö Mervi Heikkilä Seinäjoen Ertestä kertoo erilaisista lukijoista ja lukukoiratoiminnan mahdollisuuksista lukemisen edistämisen välineenä.
Seinäjoen Erte = Seinäjoen kaupunginkirjastolla on valtakunnallinen erityistehtävä lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistämisen tukemiseksi kirjastoissa.
Lisätietoja esityksestä ja videosta.
Koira-avusteinen pedagogiikka: lukukoira alakoulun luokassa
Erityisluokanopettaja Maria Sihvola Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:stä kertoo koira-avusteisesta pedagogiikasta ja sen hyödyistä.
Lisätietoja esityksestä ja videosta.
Kirjavinkkejä lukutuokioon
Riikkamaria Korhonen Sanataidekoulu Aapelista vinkkaa selkoaineistoja ja muita lukukoiratoiminnan kohderyhmälle soveltuvia kirjoja.
Lisätietoja esityksestä ja videosta.
Mitä kirjaston tulee ottaa huomioon lukukoiran vastaanoton järjestelyissä?
Raisa-Hannele Alameri pitää lukukoiraohjaajan puheenvuoron ja kertoo omasta kokemuksestaan lukukoiraohjaajana.
Lisätietoja esityksestä ja videosta.
Lisää katsottavaa – lukukoirat julkkiksina!
Lukukoiran tehtävä on innostaa ja rohkaista lukemaan. Sen lukukoira tekee läsnäolollaan eli kuunnella lukijaa. Koira ei arvostele eikä huomauttele virheistä tai epäröinnistä. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa. Näin lukukoira tukee lukutaitoa ja edistää lukemista.
Tuon arvokkaan työn ohessa saattaa käydä myös niin, että lukukoirista tullee paikallisia, valtakunnallisia tai jopa laajemmin ihailtuja julkkiksia. Näin on käynyt esimerkiksi lukukoira Sylville ja Börjelle. Vinkkinä videoita, joissa esiintyvät Sylvi ja Börje.
– Lukukoira Sylvin vlogi
– Kirjasto kaikille: Raisa ja Börje poistavat lukemisen esteitä
– Börje Will Listen
Lisätietoja:
– Kaikki webinaarin 6 esitystä
– Lukukoiratoiminta kirjastossa -opas (PDF)
– Lukukoiraohjaajan perehdytysvideot YouTubessa
– Lukukoirakko kirjastossa -materiaalit Seinäjoen Erten sivuilla
– Tietoa lukukoiratoiminnasta Kennelliiton sivuilla
Kuva: Lukutuokio Tapanilan kirjastossa Helsingissä. Noora lukee lukukoira Fantalle.
– Riitta Taarasti, 22.1.2024 –