Vanliga frågor och svar

Kirjastokaistan logo kysymysmerkkien ympäröimänä.

Får Bibliotekskanalens videor bäddas in på andra webbplatser?

Ja. Du kan fritt dela och bädda in våra program på olika webbsidor, webbibliotek och bloggar och visa dem på tillställningar och lektioner såväl i Finland som utomlands. Programmens publiceringstid är inte begränsad utan du kan titta och lyssna på dem utan begränsningar. Bibliotekskanalen producerar program med Creative Commons–licens (CC BY-NC-SA).


Hur får jag Bibliotekskanalens program att synas på mina egna sidor?

I anslutning till varje video finns en Share-knapp. Klicka på den och sedan på knappen </>. Kopiera embed-koden. Då du klistrat in koden du kopierat på din sida syns videon direkt på sidan.

Om du vill att till exempel den nyaste videon av en viss serie automatiskt kommer till din sida, så kontakta oss. Vi skickar ett skript som du kan infoga på dina sidor. Efter det syns alltid den nyaste videon av serien ifråga automatiskt på dina sidor.

Vi har gjort några färdiga skript. Du hittar skripten för serierna Tre frågor om bibliotek, Sidospår boktrailers, Kolme kysymystä kirjastosta, Sivupiiri vinkkaa och aktuella finskspråkiga litteraturprogam i Biblioteken.fi:s materialbank.
Skripten


Hur kan jag dela Bibliotekskanalens videor i sociala medier?

Du kan lätt dela programmen i till exempel Facebook och Twitter. I varje video på Bibliotekskanalen finns det uppe till höger en Share-knapp och dessutom har varje sida en Facebook och Twitter-ikon. Genom att klicka på ikonerna kan du dela programmen i de här tjänsterna.

Facebook stöder inte mer utomstående players. Därför syns videor som delas i Facebook inte mera som videor utan som en bild + en länk till videon. Av korta videor som lämpar sig för att dela på sociala medier gör Bibliotekskanalen därför också Facebook-versioner, som utan problem kan delas på Facebook.
Bibliotekskanalens Facebook-videor


Hur kan jag få en video från Bibliotekskanalen att visas non-stop t. ex. på bibliotekets infoskärm?

Du kan använda dig av en autoplay-kod för att få samma video att visas om och om igen. Nedan en kodmodell. Nummerserien i mitten av url-adressen är videons ID. Kopiera url-adressen nedan och byt ut nummerserien till nummerserien för den video du vill visa, så visas videon från början igen alltid då den tagit slut. Du hittar videons ID under Share-knappen uppe till höger på videon.
https://player.vimeo.com/video/237470557?autoplay=1&loop=1&title=0&byline=0&portrait=0


Kan program som producerats av andra visas på Bibliotekskanalen?

Ja. Om du eller ditt bibliotek producerar videor eller podcasts, som ni skulle vilja att skulle synas på Bibliotekskanalen, så kontakta oss.

Vi går igenom programmens innehåll och frågor rörande upphovsrätt. Om de stämmer överens med Bibliotekskanalens produktionspolicy är programmen välkomna till Bibliotekskanalen.

Ni kan leverera programmen till Bibliotekskanalen:

a) antingen så att ni publicerar programmen i er egen kanal i Vimeo, Youtube eller SoundCloud och vi hämtar dem därifrån med import-script till Bibliotekskanalen. Ni kan till exempel skapa en Bibliotekskanalen-spellista i ert YouTube-konto och där föra in de videor i er produktion som ni vill ska synas i Bibliotekskanalen.

b) eller så skickar ni programmen åt oss och vi sparar dem på Bibliotekskanalens Vimeo-konto, varifrån de förs över till Bibliotekskanalen. Samma gäller för audiofiler och podcasts i SoundCloud.


Hur ska vi göra för att få Bibliotekskanalen att komma och direktsända evenemang vi ordnar?

Bibliotekskanalen har möjlighet att direktsända ca två fortbildningsdagar eller andra evenemang i månaden. Om du arrangerar ett evenemang som du tror att skulle intressera en större publik och du vill att evenemanget ska kunna ses också i efterhand så läs anvisningarna på vår Live-sida och ta kontakt med oss.

Vi försöker så långt våra resurser tillåter att direktsända viktiga och centrala evenemang på olika håll i landet. Bibliotekskanalen vill med sina direktsändningar vara med om att förbättra geografisk jämlikhet och tillgänglighet till fortbildningar och seminarier.


Var kan jag ladda ner Bibliotekskanalens logo?

Du hittar logon för såväl Bibliotekskanalen som Biblioteken.fi:s andra tjänster i Biblioteken.fi:s materialbank. Om du inte där hittar den logo du skulle behöva så kontakta oss.
Biblioteksknalens logon


Erbjuder Bibliotekskanalen gränssnitt för applikationsutveckling?

Bibliotekskanalen förmedlas via gränssnittet WordPress Core Rest (https://developer.wordpress.org/rest-api/) som har utvidgats med en wpml-wp-rest-api-adapter (https://github.com/aaltomeri/wpml-wp-rest-api-adapter) plugin och några andra tillägg.

Bibliotekskanalens videor och radioprogram förs över från Vimeo, Youtube och SoundCloud. Också för de här tjänsterna finns det att få flera gränssnitt och gränssnittskomponenter.

10? kirjastosta -gränssnittskomponent
När du bäddar in koden för den här gränssnittskomponenten på dina sidor, så uppdateras den nyaste delen av serien 10? kirjastosta automatiskt på dina sidor.  Den här gränssnittskomponenten hämtade tidigare (åren 2015-2019) seriens ”Kolme kysymystä kirjastosta” nyaste del.  Serien ”10? kirjastosta” har ersatt den tidigare serien fro.m. januari 2020.

Ett nytt avsnitt av serien publiceras ungefär en gång per månad.

Litteraturgränssnittskomponent (finskspråkig)
När du bäddar in koden för den här gränssnittskomponenten på dina sidor, så uppdateras på dina sidor automatiskt en video som handlar om litteratur samt kompletterande länkar till Kirjasampos boktips och Makupalat.fi:s länktips. Nytt innehåll uppdateras i gränssnittskomponenten ungefär en gång i månaden.

 

Sivupiiri vinkkaa -gränssnittskomponent
När du bäddar in koden för den här gränssnittskomponenten på dina sidor, så uppdateras automatisk den nyaste Sivupiiri vinkkaa –boktrailern på dina sidor. En ny boktrailer publiceras i huvudsak varannan onsdag. SERIEN PÅ PAUS!

Vill du ha mer information? Ta kontakt med oss!
Bibliotekskanalens kontaktuppgifter