Suoralähettäminen 2019

Yli kolme vuotta on vierähtänyt edellisestä blogipostauksestani. Tekniikka on mennyt sillä aikaa aimo harppauksin eteenpäin ja olemme tuottaneet n. 50 suoralähetystä. Vyön alla on lukemattomia tunteja suunnittelua, grafiikoiden tekemistä, roudausta, laitteiston kasaamista ja purkamista sekä tietenkin itse livelähetyksen tekemistä. Eikä työ lopu kamojen roudaukseen, vaan sen jälkeen on vielä jälkitöitä ennen kuin esitykset ovat omina videoinaan Kirjastokaistalla. Alla olevalla timelapse-videolla puramme kalustoamme Turun kirjamessuilla viime syksynä.

Olemme tuottaneet erilaisia livelähetyksiä laajalla skaalalla. Koulutuspäiviä, seminaareja, konferensseja, kirjailijahaastatteluja, Pelin paikka LIVE:ä, lavarunoutta ja niin edelleen. 2016 toteutimme jopa yhden musiikkilähetyksen Kansallisteatterin Lavaklubilta yhteistyössä YLE:n kanssa. Monia tuotannoista voidaan hyvällä syyllä kutsua kunnianhimoisiksi, koska meitä on vain kolme.

Yksi suurimmista ponnistuksista oli suoralähetys Turun kirjamessuilta (4.-6.10.2018). Lähetimme livenä 20 kirjailijahaastattelua Turun messukeskuksen aulasta kahden päivän aikana. Omasta neukkaristamme lähetimme viime vuoden aikana 8 Pelin paikka LIVE lähetystä, joita tehdessä opimme paljon pelaamisen striimaamisesta. Koulutus- ja seminaaristriimit puolestaan ovat sitä leipätyötä, joka muodostaa leijonanosan livetuotannostamme. Niihin kuuluu liven tekemisen lisäksi kaikenlainen tekninen tuki tapahtumassa.

Kirjastokaistan vuosi 2018
Kirjastokaistan tuotanto vuonna 2018, livelähetykset punaisella.

Live-tuotantomme monipuolisuuden vuoksi olemme kehittäneet erilaisia ratkaisuja eri tilanteisiin. Raskain laitteisto ei aina ole järkevin vaan tekniikka pitää suhteuttaa tuotantoon tinkimättä kuitenkaan liikaa lähetyksen laadusta. Turun kirjamessuille lähdettiin erilaisella setillä kuin tavalliseen koulutuspäivään ja esimerkiksi Pelin paikassa on enemmän aikaa rakennella laitteistoa, koska lähetys tapahtuu omasta neukkarista. Alla olevalla timelapse-videolla käynnissä on Pelin paikan livelähetys.

Kirjastokaistalle hankittiin vuonna 2013 Canon 5D mark III -kamerat, joiden ympärille rakensimme vuonna 2015 blogissa esittelemäni ratkaisun. Kyseiset kamerat ovat edelleen riittävät muuhun tuotantoon mutta striimaamisessa ne vaativat aika paljon kasaamista ennen kuin videokuvat saadaan fyysiseen kuvamikseriin tai ohjelmalla miksattavaksi. Suoralähetysten ollessa nykyään isoin osa Kirjastokaistan tuotantoa on roudaamiseen ja laitteiston asentamiseen käytetyn ajan minimointi erittäin tärkeää.

Vuonna 2015 NewTek niminen firma julkaisi kehittämänsä Network Device Interfacen (NDI), joka mahdollistaa videokuvan lähettämisen lähiverkon yli. Se on ensimmäinen IP-ratkaisu, joka soveltuu hyvin striimaamiseen riittävän pieneen viiveensä vuoksi. Olen seurannut NDI:n kehitystä ja viime vuonna päätimme lähteä siihen kelkkaan. Alla vertailu kameroiden kasaamiseen tarvittavasta laitteistosta. Kuvista voi päätellä, että laitteiston kasaaminen ja purku tulevat helpottumaan huomattavasti.

Uusiin kameroihin tarvitsee siis kytkeä vain yksi verkkokaapeli, jonka kautta kulkee virta, videokuva ja kameroiden kauko-ohjaus. Kyllä, kauko-ohjaus. Uudet kameramme ovat PTZ-malleja (pan-tilt-zoom) eli niitä pystyy panoroimaan, tilttaamaan ja zoomaamaan kauko-ohjauksella. Se tulee helpottamaan työtämme suuresti ja vapauttamaan toisen teknikoista tarpeen tullen pelkkiin äänihommiin.

Tulen käymään kevään aikana blogissa läpi erilaisia suoralähetysratkaisuja. NDI-kokoonpanon lisäksi esittelen Mevo+ kameran, joka on ns. all-in-one striimausratkaisu ja HDMI-USB muunnoksilla toteutetun tuotannon. Lisäksi tulossa postaus eri striimialustoista ja niiden plussista ja miinuksista.

Striimaaminen on nopea tapa tuottaa videomateriaalia kirjaston tarpeisiin, koska se ei vaadi jälkikäsittelyä. Muutaman minuutin livelähetys esimerkiksi kirjaston tapahtumasta on helppo toteuttaa ja suhteessa vaivaan se on kiinnostava ja tehokas tapa markkinoida palveluita.

Helpoin tapa päästä alkuun suoralähetysten tekemisessä on kokeilla esimerkiksi Facebook liveä puhelimella. Autamme ja neuvomme mielellään kirjastoja pääsemään alkuun striimaamisessa! Ota rohkeasti yhteyttä!

– Panu Somerma, 7.3.2019 –

Kommentoi