Kirjailija, FT Anna Kortelaisen, Kansalliskirjaston ja Kirjastokaistan tuottama Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo tieteen evakuoinnin tarinan. Dokumentti pureutuu Kansalliskirjaston aineistojen evakuointiin talvi- ja jatkosodan aikana.
Kansainvälisen tilanteen kiristyessä syyskuussa 1939 Helsingin yliopiston kirjasto alkoi varautua sodan oloihin. Kun Neuvostoliitto pommitti ankarasti Helsinkiä helmikuussa 1944, käynnistyi tieteen jättimäinen evakuointi kauas Helsingin ulkopuolelle. 80 vuotta noiden tapahtumien jälkeen Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo ja paljastaa evakuointien tarinan ja esittelee evakuointien sankarit. Keitä he olivat ja mihin ja miten tiede evakuoitiin?
Anna Kortelaisen käsikirjoittama dokumenttielokuva tuo päivänvaloon uutta tietoa tieteen evakuoinneista ja vapaaehtoisten korvaamattomasta työpanoksesta osana pelastustöitä. Dokumentti sisältää paljon arkistomateriaalia sekä uutta, tätä dokumenttia varten kuvattua materiaalia. Mukana on myös osuuksia, joissa Anna Kortelainen linkittää tapahtumia tähän päivään haastatellen Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuomista.
Kansalliskirjastosta käytettiin talvi- ja jatkosodan aikaan nimeä Helsingin yliopiston kirjasto. Helsingin yliopiston kirjastolla oli tuolloin kansalliskirjaston asema ja tehtävä: se keräsi ja vaali kaikkea Suomessa ilmestyvää kirjallisuutta.
Dokumenttielokuva on julkaistu katsottavaksi ja esitettäväksi Kirjastokaista.fi-sivustolla ja Kansalliskirjaston YouTubessa. Elokuvaa saa esittää vapaasti tapahtumissa sekä järjestää näytöksiä, mutta sen kaupallinen käyttö on kielletty. Dokumentin voi esittää näytöksissä Kirjastokaista.fi-sivustolta tai sen voi myös tarvittaessa ladata tiedostona näytöstä varten. Näytöksiä voi järjestää vapaasti tekijöiltä lupaa kysymättä, mutta ilahdumme jokaisesta näytöksestä ja tietääksemme niistä olemme hyvillämme, jos laitat tiedon Kirjastokaistan tuottajalle Riitta Taarastille, riitta.taarasti@kirjastot.fi.
Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva on omistettu Helsingin yliopiston kirjaston sodanaikaiselle henkilökunnalle sekä usealle tuhannelle vapaaehtoiselle, jotka suorittivat evakuoinnit Helsingissä ja eri puolilla Suomea.
Kiitokset:
Kimmo Tuominen, Riitta Sarovuo, Tuomo Jumisko, Lasse Hämäläinen, Tuula Apajalahti, Satu Aaltonen, Elisa Vahosalmi, Jussi Kärmeranta, Johanna Kivimäki, Pirjo Koivisto, Hannu Anttoora, Antony Bentley, Sofia Schulgin ja Erik Mickwitz †
Kiitokset kuvien käyttöluvista:
Amanita Oy, Helsingin kaupunginmuseo, Hyvinkään kaupunginmuseo, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, Kansalliskirjasto, Lusto – Suomen Metsämuseo, Museovirasto, Pohjois-Karjalan museo, SA-kuva, Sastamalan seudun museo, Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto ELKA, Suomen matkailijayhdistys, Suomen rautatiemuseo, Tampereen historialliset museot, Tiedemuseo Liekki ja Turun museokeskus.
Lisätietoja:
Pelastakaa tiede! -trailer
Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuvassa käytetyt kuvat
Kuvia markkinointikäyttöön
Julkaisutiedote Kansalliskirjaston sivustolla
Ennakkotiedote julkaisuajasta ja lisenssistä Kirjastokaistan blogissa
Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva Kansalliskirjaston YouTubessa
Dokumenttielokuvan nimi:
Pelastakaa tiede! Helsingin yliopiston kirjaston evakuoinnit 1939–1945 // Rädda vetenskapen! Evakueringarna av Helsingfors universitetsbibliotek 1939–1945 // Save Science! Evacuations of Helsinki University Library 1939–1945
Julkaisupäivä: 17.4.2024
Kieli: suomi
Tekstitys: suomi, ruotsi ja englanti
Kesto: 57 minuuttia
CC-lisenssi: CC BY-NC-SA (ei kaupalliseen käyttöön)
Käsikirjoitus ja dokumentin idea: Anna Kortelainen
Kertojaääni ja haastattelija: Anna Kortelainen
Haastateltava: Kimmo Tuominen
Ääninäyttelijät: Janina Berman ja Pertti Havas (Artlab)
Kuvaus: Mikko Helander ja Joonas Nevalainen
Leikkaus: Mikko Helander
Kuvatoimitus: Joonas Kolehmainen, Anna Kortelainen ja Joonas Nevalainen
Äänisuunnittelu: Joonas Nevalainen
Värimäärittely ja erikoistehosteet: Mikko Helander
Tuottaja Kansalliskirjastossa: Joonas Kolehmainen
Tuottaja Kirjastokaistalla: Riitta Taarasti
Musiikki: Storyblocks.com
Tuotanto: Anna Kortelainen, Kansalliskirjasto ja Kirjastokaista, 2024