Hss… sunnuntaina 3.9.2017 keskitytään lukemaan! Valtakunnallinen Lue tietokirjaa! -päivä kannustaa kaikkia viettämään lukuhetken tai useamman tietokirjallisuuden parissa. Kirjastokaistalla on nostettu esiin tietokirjoja ja niiden tekijöitä pitkin Suomen 100-vuotisjuhlavuotta, joten haasteeseen tarttuminen on helppoa!
Valitsimme kukin tetokirjan, jonka olemme lukeneet hiljattain ja joka on jäänyt erityisesti mieleen. Tässä meidän tietokirjavinkkimme. Tietokirjastoista on moneksi!
Kimmo Ohtosen ”Karhu: voimaeläin” (Docendo 2016) on kirja, joka teki minuun poikkeuksellisen vahvan vaikutuksen. Tietokirjana siitä sai tuhdin paketin uutta tietoa ja lisäksi se oli kaunis katsella upeine kuvineen. Kolmanneksi kirjan tuoma tunnetaso oli poikkeuksellinen tietokirjalle. Tekijän henkilökohtainen selviytymistarina kulki kauniisti luontokokemusten rinnalla.
Minulla on tapana lainata kirjat kirjastosta, ja ne, jotka tiedän haluavani lukea uudelleen, käyn ostamassa kirjakaupasta palautettuani kirjan kirjastoon. Tämän kirjan hankin omiin kokoelmiin ja siihen tiedän palaavani vielä monta kertaa uudelleen. Suosittelen – soveltuu sekä luettavaksi että selailtavaksi.
– Riitta Taarasti, Kirjastokaistan toimittaja –
Valtteri Suorsan Olutopas 2016 arvioi laajalla skaalalalla ohrapirtelöitä tarjoten melko kattavan otannan tämän päivän olutkulttuurista Suomessa. Bisset arvotettaan sadan pisteen taulukon mukaan ja niille annetaan myös ruoka- tai käyttösuositus.
Kirja edustaa ns. ”cut the bullshit” osastoa eli alkulätinät on yhden sivun pituiset ja sitten keskitytään itse asiaan kaksi olutta per sivu vauhdilla. Olutopas 2017 on jo myös julkaistu mutta en ole päässyt vielä tutustumaan tuohon uusimpaan laitokseen.
– Panu Somerma, Kirjastokaistan kuvaaja –
Kaarina Hazardin ja Raimo Summasen ”Lätkä – kirja urheilusta” (Teos 2011) sukeltaa jääkiekon ja urheilun sisäiseen maailmaan. Summanen tunnetaan pää punaisena huutavana ”hulluna”, jonka intohimoa urheilua kohtaan ei varmaan kukaan nykyään enää kyseenalaista. Intohimon siivittämänä hän onkin ollut sekä pelaajana että valmentajana huipulla maailman mittakaavassa.
Kirja on hieman epämääräinen ja paikotellen sekavakin kokonaisuus, mutta se esittää useita nerokkaita oivalluksia ja pohdintoja, jotka ovat vaikuttaneet omaankin urheilemiseen ja liikkumiseen erittäin positiivisella tavalla. Suosittelen kirjaa kaikille urheilijoille ja urheilusta kiinnostuneille.
– Mikko Helander, Kirjastokaistan kuvaaja –
Kirja-Suomi 2017 ja Suomen tietokirjailijat ry järjestävät Lue tietokirjaa! -päivän, joka on osa Tietokirjaviikkoa.
Katso myös:
Faktahommissa-sarja
Kirja-Suomi 2017 -hanke
Tietokirja.fi
– Riitta Taarasti, 3.9.2017 –