Järjestelmä- ja verkkopäällikkö Liisa Rossi Kuopion kaupunginkirjastosta pitää esityksen ”Resurssiviisautta Kuopiosta – kokemukset kirjojen muovittamattomuudesta”. Kuopion kaupunginkirjasto on kokeillut aineiston muovittamattomuutta ja sitä, kestäisivätkö kirjaston aineistot ilman muovia elinkaarensa päästä päähän. Näin kirjasto pystyy ehkäisemään muovijätteen syntymistä. Esitys on osa Ympäristötietoisuutta kirjastoihin -webinaaria, joka järjestettiin 3.3.2021. Webinaarin järjesti Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hanke. Webinaarissa kuultiin mm. mikä on 1,5 asteen kirjasto ja mitä ekologinen kestävä kehitys on taiteen ja kulttuurin toimialoilla. Webinaarissa esiteltiin myös hankkeen tutkimustulokset ja kirjastojen ympäristötekoja.
Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hanke on Helsingin kaupunginkirjastojen hallinnoima ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kansallinen tutkimus- ja koulutushanke (2020–2021), jonka tarkoituksena on edistää kirjastojen ympäristötietoisuutta, hiilineutraaliutta ja jakamistaloutta.
Lue lisää:
Ympäristötietoisuutta kirjastoihin -webinaarin esitykset
Vihreä kirjasto -sivut
Kuopion kaupunginkirjasto luopuu kirjojen päällystämisestä muovilla (Yle, 20.5.2019)
Stream: Panu Somerma ja Mikko Helander
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista – Kirjastot.fi, 2021
60000 euron vuosisäästö kyllä houkuttanee muitakin kokeilemaan!
Minkä vuoksi aikuisten kirjoissa on irtopaperikannet? Ihan samalla tavalla voisi kansikuva ja takakansiteksti olla suoraan kannessa kuin lasten kirjoissakin. Silloin ei muovittamattomuus aiheuttaisi epäsiistiä repsotusta aikuistenkaan kirjoissa, eikä tarvitsisi erikseen painaa paperikansia. Kuka kustantajista ryhtyisiä edelläkävijäksi?