Kirjan jäljillä: JP Koskinen – Ukkoslintu

JP Koskinen: Ukkoslintu (Like, 2024)
Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen


Amerikansuomalainen Janne Kuura eli James Frost jättää kotitienoot Minnesotassa ja muuttaa New Yorkiin kokeilemaan siipiään toimittajana. Nuoresta iästään huolimatta hänelle on kertynyt jo kokemusta toimittajan työstä, sillä hän on kirjoittanut artikkeleita Duluth News Tribuneen. Isä jää seisomaan asemalaiturille, kun junan pilli viheltää ja juna vie mukanaan kuusitoistavuotiaan pojan. New Yorkissa kilpailu on kovaa, eikä mieleistä työtä löydy helposti mukana matkanneesta suosituskirjeestä huolimatta. Paikka The New York Timesin toimittajana avautuu lopulta monien mutkien kautta. Ympärillään New Yorkissa Janne näkee paljon eriarvoisuutta ja sitä, miten eri tavalla ihmisiä kohdellaan heidän taloudellisen asemansa vuoksi.

Jannessa palaa halu kirjoittaa juttuja, joilla on todellista merkitystä. Kun Yhdysvallat liittyy ympärysvaltoihin Eurooppaa ravistelevassa sodassa, Janne ilmoittaa toimituksessa haluavansa matkustaa Ranskaan The New York Timesin sotakirjeenvaihtajana. Hänellä on vahva kutsumus kertoa mitä sodassa tapahtuu. Janne kokee pystyvänsä tekemään juttuja, joista on apua.

Luvat järjestyvät, ja Janne matkaa Atlantin yli Eurooppaan. Hän saa kumppanikseen länsirintamalle ranskan kieltä osaavan intiaanin. Hän näkee, että sodassa tavalliset luonnonlait eivät päde eikä ihminen hallitse mitään. Heidän yhteisellä matkallaan lojaali Nuori Hirvi antaa Jannelle intiaaninimen Ukkoslintu.

Palatessaan Pariisiin Jannen mielen valtaavat itärintaman tapahtumat. Venäjän vallankumouksen voima vahvistuu, kun tsaari on vangittu. Pian Janne saa järjestettyä lupa- ja matkustusasiakirjat matkalle, joka vie hänet meriteitse Baltiaan. Siellä hän kulkee vapaaehtoista avustustyötä tekevän pariskunnan mukana Punaisen Ristin ambulanssin miehistönä. Veralle ja Georgille Janne alias James on Jimbo. Itärintamalla on vastassa kysymys, onko bolševikkien ajatus sodasta samanlainen kuin vallasta syöstyn tsaarin.

Kirjan juoni on vetävä ja teema puhutteleva. Erityisen vaikuttavia ovat Jannen sodasta laatimat tekstit, joita hän kirjoittaa mukanaan kuljettamallaan kirjoituskoneella. Kaiken sekasorron keskellä kirjoittaminen ei ole helppoa eikä ole lainkaan itsestään selvää, että kirjoitusten näkökulmat, filosofinen pohdinta ja pamfletit sodan olemuksesta ovat toimituksen mieleen. Janne jatkaa kuitenkin omilla tavoillaan taistelua oikeudenmukaisuuden puolesta. Venäjältä alkanut vallankumous ja aatteen kaiku kuohuu vahvasti New Yorkissa ja amerikkalaisessa yhteiskunnassa asti.

Jannen hahmoon kiintyy herkästi, ja hänen ohellaan kirjassa on monta muutakin kiinnostavaa henkilöä. Heidän kauttaan voi seurata niitä suuria mullistuksia, joita ihmiskunta koki 1900-luvun alun teknologisten mullistusten ja aatevirtausten myötä. Urhea Nuori Hirvi kokemuksineen ja asenteineen on puolestaan avainasemassa kuvaamassa sitä, miten Yhdysvaltojen harjoittama politiikka ja hirmuteot ovat kohdistuneet alkuperäisväestöön.    

Ukkoslintu on jatkoa JP Koskisen historiallisille romaaneille Tulisiipi ja Haukansilmä. Kaikki kolme kirjaa ovat hienoa tarinankerrontaa ja kiinnostavia kuvauksia amerikansuomalaisen Kuuran suvun vaiheista eri aikakausina. Kirjat voi lukea erillisinä, mutta trilogian osat linkittyvät hienosti toisiinsa ja muodostavat ihastuttavan ketjun. Minulla ei ole halua laittaa näitä kolmea kirjaa paremmuusjärjestykseen, sillä ne kaikki ovat sekä viihdyttävää että vaikuttavaa luettavaa. Ukkoslinnun teema ravistelee, sillä sodan ja vastakkainasettelun kuvaus herättää pohtimaan miksi ihmiskunta ei opi kammottavista virheistään vaan menee niitä kohti aina uudelleen ja uudelleen, vaikka hinta on hirvittävä.

Suosittelen koko upeaa trilogiaa luettavaksi. Vaikka tapahtumapaikat ovat eri puolilla maailmaa ja asenneympäristöt poikkeavat toisistaan, lukija pääsee seuraamaan vahvojen tunteiden ja periksiantamattoman asenteen kautta päähenkilöiden matkaa kohti päämääriään ja unelmiaan, jotka tapahtuvat kiinnostavien aikakausien raameissa.

Arvostelukappale.

Jos kiinnostuit sarjan aiemmista osista, niin niistä löytyy myös artikkelit Kirjan jäljillä -blogista:
Kirjan jäljillä: JP Koskinen – Tulisiipi
Kirjan jäljillä: JP Koskinen – Haukansilmä

 
Lisätietoja:
JP Koskinen Kirjastokaistalla
JP Koskinen Kirjasampo.fi:ssä
Kirjan jäljillä -blogi

– Riitta Taarasti, 31.7.2024 –

Kommentoi