Jukka Viikilä esiintyi lokakuun 2016 Nuoren Voiman Liiton Prosak-proosaklubilla Kansallisteatterin Lavaklubilla Helsingissä. Videossa Marko Gustafsson haastattelee Viikilää, joka lukee myös katkelmia romaanistaan Akvarellejä Engelin kaupungista (Gummerus, 2016). Viikilän ensimmäinen romaani, Akvarelleja Engelin kaupungista, voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016.
Arkkitehti haistaa laudankappaletta, haistaa syvään, sillä siitä alkaa hänen kuvitelmansa purkaminen.
Syksy 1816. Helsingin uudelleenrakennuskomitea on valinnut saksalaisen Johan Carl Ludvig Engelin arkkitehdikseen, ja hän on muuttanut perheineen kaupunkiin, joka on ”harvaan asuttu ulkosaariston kallioniemi, itämeren löytämätön helmi, enimmäkseen vaikeakulkuista vuorta”.
Vain kuusi vuotta, sanon Charlottelle. Onko arkkitehtia, joka kieltäytyisi kokonaisen kaupungin rakentamisesta, vaikka se nousisikin näin pimeään, kylmään ja syrjäiseen paikkaan?
Helsingistä ei koskaan tullut oikeaa kotia, mutta siitä tuli elämäntyö, jonka inhimillistä hintaa Engel puntaroi hiljaisissa mietteissään kuolemaansa saakka. Akvarelleja Engelin kaupungista on hänen fiktiivinen ”yöpäiväkirjansa” vuosilta 1816–1840.
Jukka Viikilä kirjoittaa kirkasta, runollista proosaa ja herättää eloon ajan, jolloin arkkitehdin näky kasvoi pienen pohjoisen maan pääkaupungiksi. (Tekstin lähde: Gummerus)
Prosak-klubeja järjestettiin vuosina 2008-2017. Aluksi proosaklubit pidettiin ravintola Dubrovnikissa, josta ne siirtyivät syksyllä 2012 Kansallisteatterin Lavaklubille. Kirjastokaista tuli mukaan kuvaamaan klubit tammikuussa 2010 ja oli mukana vuoden 2016 loppuun saakka.
Kirjastokaistan tuottamat proosaklubivideot ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.
Lisätietoa:
Kaikki Prosak-proosaklubivideot
Jukka Viikilä Kirjasampo.fi:ssä
Jukka Viikilä Gummeruksen sivuilla
Prosak-proosaklubivideot Yle Areenassa
Kuvaus: Panu Somerma, Mikko Helander ja Marko Ronkainen
Editointi: Mikko Helander
Grafiikat: Panu Somerma
Musiikki: Tuomas Kytöniemi ja Tero Matikainen
Tuotanto: Kirjastokaista – Kirjastot.fi, 2016
Tagit
Voit vapaasti jakaa, upottaa ja näyttää Kirjastokaistan ohjelmia. Ohjelmia saa käyttää Creative Commons -lisenssillä CC BY-NC-SA.