Kirjastojen aineistot ovat monille kirjastojen asiakkaille näkyvin ja tärkein osa kirjastojen toimintaa. Kirjastojen aineistokokoelmista keskustellaan siihen nähden suhteellisen vähän. Ne eivät nouse vahvasti esille kirjastoalan koulutuksissa, ja asiakkaillekin kirjastojen kokoelmat ovat tavallaan itsestään selvyys.
Palvelupäällikkö Kaisa Hypén Turun kaupunginkirjastosta, kokoelmapäällikkö Maarit Helen Tampereen kaupunginkirjastosta sekä palvelupäällikkö Hanna Martikainen Jyväskylän kaupunginkirjastosta tarttuvat teemaan ja keskustelevat siitä, mikä on olennaista kokoelmien suhteen sekä mitä työmuotoja ja minkälaisia tulevaisuudennäkymiä niihin liittyy.
Millainen on hyvä kokoelma? Miten kokoelmat ovat muuttuneet ajan kuluessa ja kokoelmatyö sen mukana? Tarvitaanko yhä laajoja varastoja, jotta tarjonta on riittävän monipuolinen? Millainen tuntuma keskustelijoilla on henkilökunnan tietämyksestä ja aineiston tuntemuksesta sekä kirjaston tehtävästä lukemisen edistäjänä? Miten tulisi suhtautua aineistoon, joka ei perustu luotettavaan, tutkittuun tietoon? Mikä on kirjaston rooli ja mahdollisuudet digimedian tarjoajana sekä kirjastojen tarjonta suhteessa kaupallisiin toimijoihin? Miltä näyttää kokoelmien ja kokoelmatyön tulevaisuus? Keskustelijat pohtivat muun muassa näitä kysymyksiä.
Keskustelu on osa Libopissa julkaistua Kokoelmat-kurssia. Liboppi on Suomen yleisten kirjastojen henkilökunnalle suunnattu verkko-oppimisalusta. Liboppi sisältää on kirjastoammatillisia täydennyskoulutuskursseja. Kurssit koostuvat pääasiassa tekstistä, kuvista, videoista ja erilaisista oppimistehtävistä. Libopissa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä kursseja. Keskustelu on kuultavissa myös Kirjastokaistalla.
Lisätietoja:
Videoita kokoelmista Kirjastokaistalla
Liboppi
Kuvaus: Mikko Helander ja Joonas Nevalainen
Editointi: Joonas Nevalainen
Sisällön suunnittelu: Maarit Helen, Kaisa Hypén, Hanna Hyttinen, Aija Laine, Vesa Liminka ja Hanna Martikainen
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista ja Liboppi, 2022
Tagit
Voit vapaasti jakaa, upottaa ja näyttää Kirjastokaistan ohjelmia. Ohjelmia saa käyttää Creative Commons -lisenssillä CC BY-NC-SA.