Livelähetykset muodostavat suuren osan Kirjastokaistan tuotannosta ja arkeamme on erilaisten kirjastoalan koulutuspäivien, seminaarien ja konferenssien suoralähettäminen. Pandemia tietenkin peruutti tai siirsi syyskaudelle kaikki yleisötilaisuudet, joten meidänkin kalenterimme menivät uusiksi kevään osalta.
Pian alkoi kuitenkin tapahtua, ja aloimme suunnitella livelähetyksien toteuttamista kokonaan etänä. Ensimmäisiksi yhteistyökumppaneiksi valikoituivat Lukukeskus ja Suomen kirjastoseura.
Osa Lukukeskuksen toimintaa on järjestää kirjailijoiden vierailuja kouluille ja kirjastoihin. Koulujen ja kirjastojen sulkeuduttua vierailuja haluttiin jatkaa, mutta Skype ynnä muut videoneuvotteluratkaisut eivät enää sopineet tarpeeseen. Kirjastokaista pystyi tarjoamaan tavan järjestää vierailut etänä ja striimata haluttuihin palveluihin eli Lukukeskuksen ja järjestävän kirjaston FB-sivulle, sekä yhdessä tapauksessa myös YouTubeen.
Kirjastoseuralle puolestaan nousi tarve järjestää webinaari kirjastojen toiminnasta pandemian aikana. Aiheina olivat kirjastojen avautuminen, e-aineistojen tulevaisuus ja poikkeusolojen luovat vuorovaikutustaidot. Kansallisena palveluna teemme paljon yhteistyötä kirjastoseuran kanssa, ja kriisiviestinnässä auttaminen oli luontevaa jatkoa yhteistyöllemme.
Kun tavallisesti kasaamme kamerat ja muun laitteiston tapahtumapaikalle, niin etätuotannoissa tuo aika käytetään yhteyksien ja tekniikan testaamiseen esiintyjien kanssa. Tavoitteemme on tehdä esiintymisestä mahdollisimman luontevaa poistaen tekniikan asettamat haasteet. Periaatteessa aivan samaa tehtävää suoritamme myös perinteisissä livelähetyksissä, mutta silloin olemme myös fyysisesti paikalla auttamassa mikkien kanssa jne. Tällä hetkellä ohjaamme esiintyjiä chat- ja puheyhteyden kautta, jonka vuoksi asioiden huolellinen läpikäyminen ja tekniikan testaaminen on vielä suuremmassa roolissa.
Nyt varmaan monet jo odottavat teknisempiä selityksiä tuotannosta, mutta en aio mennä kovin syvälle tekniikkaan tällä kertaa. Käytämme tuotantoon vMix-ohjelmistoa, ja striimaamme Vimeoon (Premium tili), josta lähetyksen pystyy jakamaan useaan kohteeseen esim. FB, YouTube, Twitch jne. Tämän postauksen lopusta löytyy lyhyesti tietoa tekniikasta, sekä linkkejä asiaan perehtymistä varten.
Tapaus 1: Virtuaalivierailut (Lukukeskus, kunnankirjastot)
Toteutimme neljä erilaista virtuaalivierailua. Ensimmäisessä pelkkä kirjailija (Elina Hirvonen), toisessa kirjailijan lisäksi haastattelija (Terhi Kangas ja Salla Korvanen), virtuaalinen kirjavinkkaus (Hannele Halttunen), sekä “Mun tarina” -hankkeen päätöstilaisuus, jossa saman pöydän ääressä kaksi ihmisiä (Aura Nurmi ja Juho Kuusi). Lisäksi lähetyksen alussa Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís piti puheenvuoron.
Kaikki neljä olivat teknisesti hieman erilaisia, mutta kaikkia varten piti testata etäyhteydet huolellisesti ennen liveä. Jos kaikki meni hyvin, testailu oli ohi n. 15 minuutissa. Toisinaan laitteiden tai yhteyden kanssa tuli ongelmia ja testejä jouduttiin tekemään useampia. Testit kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta vielä ehditään tarvittaessa vaihtamaan laitteita.
Esiintyjällä pitää olla luotto tekniikkaan, jotta hän pystyy keskittymään itse esitykseen. Liven aikana kommunikoimme esiintyjän kanssa pääasiassa chatin kautta. Hätätilanteissa voimme käyttää puheyhteyttä, mutta pyrimme välttämään esiintyjän häiritsemistä. Monet eivät ole tottuneet saamaan viestejä ”korvanappiin”.
Jokaisessa virtuaalivierailuissa oli käytössä countdown-laskuri. Live siis aloitettiin n. 10 min ennen varsinaisen striimin alkua, ja katsoja, sekä esiintyjä näkivät lähtölaskennan lähetykseen. Se on kätevää esiintyjälle, sekä katsojille, jotka huomaavat lähetyksen alkavan kohta ja voivat jättää videoikkunan auki odottamaan.
Kaikissa virtuaalivierailuissa oli myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Niitä nostettiin Facebookin live-postausten kommenttikentistä grafiikkana lähetykseen. Esiintyjä luki kysymykset itse ruudulta ja vastasi niihin. Jos striimi lähetetään usealla alustalla se hieman vaikeuttaa kysymysten poimimista, joten helpointa on, jos lähetystä seurataan yhdestä paikasta. Kysymysten nappaaminen FB:stä tapahtui vMix Socialin avulla, joka on vMixistä löytyvä työkalu some-kommenttien hakua varten.
Tässä kuva kotistudiostani ennen Hannele Halttusen kirjavinkkilähetystä. Itse tuotannon hoidin läppärillä (Lenovo Legion Y740), iMacilla monitoroin striimiä. Käytössä myös Stream Deck, joka auttaa lähetyksen hallinnassa. ”Webcamina” minulla oli PTZOptics zCam, joskin olisin pärjännyt ihan hyvin läppärin omalla (linkit lopussa). Toteutin virtuaalivierailut yhden hengen voimin, koska lähetysten rakenne oli yksinkertainen. Jokaisessa oli vain yksi osio, eivätkä esiintyjät vaihtuneet. Lisäksi tuotannolla oli kiire, joten oli kätevää, että yksi ihminen vastasi tekniikasta alusta loppuun.
Tapaus 2, Suomen kirjastoseuran webinaari
Kirjastoseuran webinaari oli vaativampi kokonaisuus sisältäen neljä esiintyjää eri lokaatioissa. Siihen suunnittelin kahden työaseman tuotannon. Perusideana oli, että toisella koneella otetaan esiintyjät vastaan ja ratkotaan viime hetken ongelmia. Toisella koneella otetaan videofiidi vastaan, livemiksataan, lisätään esitys ja grafiikat ja lähetetään striimi. Signaali siirtyy koneelta toiselle NDI:llä (lähiverkossa). Tuotantomme on jo muutaman vuoden perustunut IP-ratkaisuihin, joista voi lukea aiemmista blogipostauksista (linkit lopussa).
Tällä kertaa sovimme kaikki etäyhteyksien testailut samalle päivälle, ja olimme Mikon kanssa molemmat mukana testaten ketjun alusta loppuun. Kunkin esiintyjän kanssa käytiin myös läpi miten esitys etenee, ja miten kysymyksiä otetaan vastaan jne.
Haluamme pitää yhdistämisen striimiin yksinkertaisena. Sen vuoksi esiintyjältä otettiin ainoastaan videokuva + ääni, mutta ei ruudunkaappausta. Pyöritimme esiintyjien Powerpointteja yms. etänä lähetyskoneelta. Office 365 tarjoaa mahdollisuuden seurata sieltä pyöritettävää esitystä url-linkin kautta. Saisimme tuon nettisivun myös liitettyä lähetykseen. Se on yksi mahdollinen ratkaisu, jota mietitään tulevissa tuotannoissa. Myös Skype, Teams, Zoom ynnä muut vastaavat palvelut on mahdollista liittää striimiin, mutta yritämme välttää sillisalaattia tekniikan suhteen.
Tuotannon jakaminen ”puhelinkeskukseen” ja livemiksaukseen toimi erinomaisesti ja pystyimme tukemaan esiintyjiä läpi webinaarin. Pystyimme myös paremmin monitoroimaan etäyhteyksien laatua ja valmistautuminen seuraavaan esitykseen meni sujuvasti.
Korona-ajan katsojaluvut ovat yllättäneet ja webinaarissa oli lähes 1000 katsojaa ja meno chatissa sen mukainen. Koska meillä ei vielä ole teknistä ratkaisua viestien automaattiseen hakuun Vimeon chatista, jouduimme copy+paste -metodia käyttäen poimimaan niitä lähetykseen. Myös viestien määrä vaikeuttaa oikeiden kysymysten poimimista. Pohdimme parempia ratkaisuja tuleviin lähetyksiin.
Tekniikka
Kirjastokaistan livetuotannon ytimen muodostaa kaksikko vMix ja Vimeo. VMix on ammattimainen tuotanto- ja striimausohjelmisto PC:lle ja tarjoaa lähes loputtomat mahdollisuudet rakentaa tuotanto. Siihen kannattaa tutustua, jos suunniteltu tuotanto on monimutkainen. Se on maksullinen, mutta sitä voi kokeilla 60 päivää ilmaiseksi. VMixistä löytyy eri tasoisia ja hintaisia versioita, mutta kaikki perustuu kertamaksuun. Täysin ilmaisista vaihtoehdoista avoimeen lähdekoodiin perustuva OBS on paras ratkaisu.
Kirjastokaista on käyttänyt Vimeoa videoalustana jo vuodesta 2012. Siihen tarkoitukseen se on loistava kaikkine työkaluineen. Kun Vimeo syksyllä 2017 osti Livestreamin se alkoi tuomaan striimausta palveluvalikoimaansa. Hyvin pian aloimme käyttää Vimeoa myös striimausalustana. Nykyään Premium-versioon (70€/kk) kuuluu rajoittamaton striimaus, sekä laaja valikoima työkaluja yksityisyyden hallintaan, upotukseen jne.
Kuten alussa mainitsin, Vimeo monistaa striimin muihin palveluihin. Jos käytössä ei ole Vimeo Premium tiliä, striimin voi monistaa palveluilla kuten restream.io ja castr.io. Facebookin tapauksessa striimin voi “ristiinjulkaista” useammalle FB-sivulle, jos olet niiden ylläpitäjänä. Usein striimin pommittaminen moneen palveluun ei ole tuonut lisäarvoa lähetyksillemme, ja varsinkin interaktiivisuus saattaa kärsiä. On silti tilanteita, joissa striimaaminen useampaan kohteeseen on perusteltua.
VMixiin on rakennettu oma työkalu etäyhteyksiä varten: vMix Call. Se hyödyntää WebRTC-tekniikkaa ja mahdollistaa helpon käyttöliittymän selaimen kautta. Luomme vieraalle oman salasanan, jolla saa yhteyden suoraan vMixiin. Vieras kirjautuu http://www.vmixcall.com sivustolle, valitsee nimen ja näppäilee salasanansa. Kun etäyhteys aukeaa, on videokuva välittömästi käytettävissä tuotannossa.
Toistaiseksi vMix Callin kautta ei pysty jakamaan työpöytää, mutta ominaisuutta on pyydetty ja toivottavasti se tulee myöhemmin. Vieras on tietenkin oman verkkoyhteytensä varassa, joten jos esitykseen kuuluu esim. videoita saattaa upload-kaista olla kovilla. Senkin vuoksi esitysmateriaalin pyöritys nopean ja stabiilin verkkoyhteyden päästä on turvallisempaa. Näiden viikkojen aikana olen huomannut, että melkein kellään ei ole kotonaan verkkokaapelia, vaikka ethernet-portti löytyisi. Kaikki siis käyttävät langatonta yhteyttä. Tällä hetkellä Kirjastokaistan ratkaisu webinaareissa on pyörittää esitykset vieraiden puolesta. Silloin pystymme hallitsemaan tilannetta.
Vaikka Kirjastokaistan tekniset ratkaisut eroavat kirjastojen yleensä käyttämistä, autamme silti mielellään kaikessa striimaukseen liittyvässä. Jos siis joku asia mietityttää niin ota meihin yhteyttä!
Toteutan tapahtumien striimausta, sekä muuta videotuotantoa myös yritykseni Solid Streamin kautta. Jos tarvitset monipuolista toteuttajaa, ota yhteyttä panu.somerma@solidstream.fi.
– Panu Somerma, 13.5.2020 –
Linkkejä:
Solid Stream
► Solid Streamin kotisivut
Aiemmat blogipostaukset IP-tekniikasta:
► Kokemuksia IP-tuotannosta
► Suoralähettäminen 2019
Blogissa mainitut livelähetykset:
► Kirjastojen tulevaisuus -webinaari, Suomen kirjastoseura (29.4.2020)
► Mun tarina -hankkeen virtuaalinen päätöstilaisuus, Lukukeskus (23.4.2020)
► Kirjavinkkari Hannele Halttunen virtuaalivierailulla, tilaajana Seinäjoen kaupunginkirjasto (22.4.2020)
► Kirjailija Terhi Kangas virtuaalivierailulla, tilaajana Lahden kaupunginkirjasto (21.4.2020)
► Kirjailija Elina Hirvosen virtuaalivierailu, tilaajana Valkeakosken kaupunginkirjasto (14.4.2020)
Aiemmat blogipostaukset IP-tekniikasta:
► Kokemuksia IP-tuotannosta
► Suoralähettäminen 2019
Blogissa mainitut livelähetykset:
► Kirjastojen tulevaisuus -webinaari, Suomen kirjastoseura (29.4.2020)
► Mun tarina -hankkeen virtuaalinen päätöstilaisuus, Lukukeskus (23.4.2020)
► Kirjavinkkari Hannele Halttunen virtuaalivierailulla, tilaajana Seinäjoen kaupunginkirjasto (22.4.2020)
► Kirjailija Terhi Kangas virtuaalivierailulla, tilaajana Lahden kaupunginkirjasto (21.4.2020)
► Kirjailija Elina Hirvosen virtuaalivierailu, tilaajana Valkeakosken kaupunginkirjasto (14.4.2020)
Ohjelmat ja palvelut:
► Vmix, tuotanto- ja striimausohjelmisto.
► Vimeo, video- ja striimausalusta.
► OBS, ilmainen open source tuotanto- ja striimausohjelmisto.
Lähetyksissä käytetyt laitteet:
► Pää vMix-kone: Lenovo Legion Y740 17,3″ (i7-9750H, 32 Gt DDR4 2666 MHz, NVIDIA GeForce RTX 2080 8 Gt GDDR6 Max-Q, 1 Tt M.2 SSD)
► Kakkos vMix-kone (webinaari): Lenovo ThinkPad P51 15,6″ (i7-7700HQ, 32 Gt DDR4 2133 MHz, NVIDIA Quadro M1200 4 Gt, 512 Gt M.2 SSD)
► Elgato Stream Deck -kontrolleri
► PTZOptics zCam -kamera
► Asus RT-AC66U -router
FB-keskusteluryhmät:
► NDI Video users, NDI-tekniikkaan keskittyvä ryhmä.
► Streaming idiots, striimausryhmä englanniksi.
► Striimaus, suomenkielinen striimausryhmä.
► Webcasting, striimausryhmä englanniksi.
► vMix User Group & Training, englanninkielinen ryhmä vMix-käyttäjille