Livestreamaus a’la Kirjastokaista 1/3: Tuotanto

Kirjastokaista livestreamaa eli lähettää suorana netissä kirjastoalan konferensseja ja tapahtumia. Osa työtämme on toimia koulutuskanavana ammattilaisille ja streamaus on tullut tärkeäksi osaksi tuotantoamme. Streamausta on toki hyödynnetty aiemminkin mutta 2014 hankimme laitteiston laadukkaiden lähetysten tekemiseen.

Rautaan syvennytään artikkelisarjan toisessa osassa, jossa tulee olemaan täydellinen lista laitteista.

20150522_koha_stream_setup Kirjastokaista striimaa 20150224_astorian_mikseri

Lähetyslaitteisto Joensuun Koha-seminaarissa 21.-22.5.2015 (vas, kesk), talon mikseri Astoria-salissa (oik).

Idea streamien ottamisesta osaksi vakituista tuotantoa syntyi tarpeesta. Taltioimme paljon esityksiä ja luentoja, jotka piti leikata jälkikäteen. Mahdollisesti äänet piti synkata, powerpointit piti lisätä editissä yms. Työnkulku oli kömpelö ja kuvauksesta julkaisuun kului kohtuuttoman kauan. Käytimme tällaisia luentopohjia, joten jos esiintyjä liikkui paljon saattoi se aiheuttaa ikävät jälkityöt. Lisäksi monesti tuli yllätyksiä esim. videoiden näyttämistä kesken esityksen, jotka aiheuttivat harmaita hiuksia editissä. Olimme oppineet virheistä ja keksineet parempia tapoja toteuttaa taltiointi myös näin, mutta toteutus tuntui edelleen kömpelöltä…

luentotallenne_esimerkki_01 luentotallenne_esimerkki_02

Kaksi kuvakaappausta vanhalla tyylillä toteutetuista luentotallenteista.

Idea syntyi: miksi emme lähettäisi konferensseja suorana netissä? Ne “leikattaisiin lennossa”, koska kuvamiksaus tapahtuu livenä. Tallenteet voisi jälkikäteen sitten helposti pätkiä yksittäisiksi esityksiksi ja julkaista Kaistalla. Stream-kaluston hankinnassa käytimme apuna Mediatrade yritystä, joka mahdollisti kamojen testausta ja lainaamista jo ennen oman tilauksemme saapumista.

editointilaitteistoa mikko_saataa_streamia teradek_cube
Stream laitteistoa (vas), asennusta Pasilan auditoriossa (kesk), Teradek Cube (oik).

Puolentoista vuoden jälkeen monta teknistä ongelmaa on ratkaistu ja workflowta hiottu. Kirjastokaista koostuu ainoastaan kolmesta ihmisestä, joten vastuut ja työt on tarkasti jaettu jokaisessa tuotannossa. Riitta hoitaa päätoimittajana leijonanosan järjestelyistä, yhteydenpidosta ja viestinnästä tuotantosuunnitelmien dokumentoimiseen. Minä ja Mikko hoidamme teknisten asioiden tsekkauksen ja suunnittelemme kaluston sijoittelun ja toteutamme itse lähetyksen. Mahdollisuuksien mukaan lisäämme lähetystiimiin vielä kolmannen. Tapahtuman oma äänimies on kullanarvoinen ja onneksi sellainen usein löytyy.

Kaluston kasaaminen ja testaaminen kestää kolme tuntia. Jos tapahtuma alkaa aamulla niin teemme sen edellisenä päivänä, usein illalla. Testauskin on mukava suorittaa jo edellisenä päivänä niin jää vielä aikaa pelastaa tilanne. Yön aikana on sitten aikaa laittaa enkooderi recovery modeen. Nimim. kokemusta on. (Käytämme Teradek Cube H.264 enkooderia streamaukseen toim.huom.)

lukuinto_stream_capture destination_tomorrow_stream_capture

jarmo_saarti_stream_capture pasila_stream_ege_capture

Kuvakaappauksia eri lähetyksistä.

Olemme laskeneet, että suoralähetyksen toteuttamiseen menee meiltä kolmelta yhteensä n. 10 työpäivää. Jos tapahtuma on useampipäiväinen ja järjestetään kaukana tuo luku luonnollisesti kasvaa. Löyhänä ohjenuorana yritämme tuottaa n. yhden lähetyksen kuukaudessa.

Tapahtuman streamaus laadukkaasti vaatii ison määrän työtä. Se on voimakas työkalu mutta jos sitä ei ole alusta saakka huomioitu tapahtuman suunnittelussa ja markkinoinnissa, voi potentiaali jäädä käyttämättä.

Lähetysten tekeminen on haastavaa mutta juuri siksi myös palkitsevaa. Tekniikan kanssa on vaan niin mukava näperrellä ja seuraavassa postauksessa siitä lisää!

Lue lisää:
Livestreamaus a’la Kirjastokaista 2/3: Laitteet
Livestreamaus a’la Kirjastokaista 3/3: Ohjelmistot
Lisätietoja Kirjastokaistan livelähetyksistä
Suoralähetystaltiointeja Kirjastokaistalla

– Panu Somerma, 23.10.2015 –

Kaistan suoralähetyksen työvaiheet

  • Esituotanto:
    Yhteydenpito, suunnittelu, kuvaus- ja julkaisulupien hankkiminen, teknisten asioiden tarkistus JA uudelleen tarkistus, tarkistuskäynti tilaan, taukovideoiden valinta ja muuntaminen, grafiikoiden tekeminen lähetykseen ja suoralähetyksen markkinointi yhdessä tilaisuuden järjestäjien kanssa.
  • Tuotanto:
    Laitteiston pakkaus (30min) kuljetus (?), laitteiston kasaus ja testaus (3h), lähetys (tyypillisesti 3-6h), laitteiston purku (1h), kuljetus (?). Kirjastokaistan pisin streamaus reissu kohdistui Iisalmeen.
  • Jälkituotanto:
    Materiaalin purku ja pilkkominen, mahdolliset pienet äänityöt ja valotuksen korjaamista, videoiden lataaminen Vimeoon, videoiden metatiedot kuten kuvailut, tagit ja google optimoinnit kuntoon WordPressissä sekä ohjelmien julkaisu ja markkinointi.


Kommentoi